- Gevaarlijke en resistente klebsiella bacterie duikt op in Oekraïne
Een onderzoek naar bacteriën bij oorlogsslachtoffers in ziekenhuizen in Oekraïne een jaar geleden toonde aan dat sommige bacteriesoorten volledig resistent waren tegen antibiotica. Nu hebben dezelfde onderzoekers de besmettelijkheid van deze bacteriën onderzocht, en die is gevaarlijk hoog.
Het bericht Gevaarlijke en resistente klebsiella bacterie duikt op in Oekraïne verscheen eerst op Duurzaamnieuws.
02-12 - Verticale zonnepanelen van nog niet één turf hoog in Oslo
Het Noorse Over Easy Solar heeft op het Ullevaal Stadion in Oslo volgezet met smalle verticale zonnepanelen. De installatie beslaat een dakoppervlak van 2500 vierkante meter en heeft een vermogen van 248 kilowatt. Als...
Het bericht Verticale zonnepanelen van nog niet één turf hoog in Oslo verscheen eerst op WattisDuurzaam.nl.
02-12 - Lokale hotspots zetten klimaatmodellen voor raadsel
Overal in de wereld verschijnen onverklaarbare hotspots van hittegolven. Het kwik stijgt op die plekken extreem hoog en dat kan niet verklaard worden met de bestaande klimaatmodellen.
Het bericht Lokale hotspots zetten klimaatmodellen voor raadsel verscheen eerst op Duurzaamnieuws.
30-11 - Wonderpoeder slaat CO2 op, maar DAC lost klimaatprobleem niet op
Een onschuldig geel poeder uit een laboratorium haalt CO2 uit de lucht, een kwart kilo ervan net zoveel als een volwassen boom. Eenmaal geabsorbeerd, kan het veilig worden opgeslagen of gebruikt in industriële processen, zoals het carboniseren van dranken. Het klinkt veelbelovend, maar er zijn nog steeds enorme hoeveelheden energie voor nodig. En daar blijft DAC knellen.
Het bericht Wonderpoeder slaat CO2 op, maar DAC lost klimaatprobleem niet op verscheen eerst op Duurzaamnieuws.
30-11 - Gascentrale bespaart miljoenen kuubs aardgas met e-boiler
Het Franse energieconcern Engie installeert een elektrische stoomboiler bij haar stoom- en gascentrale in de Eemshaven. De e-boiler vervangt begin 2026 de stoomproductie van een bestaande aardgasgestookte hulpketel in de Eemscentrale. De Eemscentrale van...
Het bericht Gascentrale bespaart miljoenen kuubs aardgas met e-boiler verscheen eerst op WattisDuurzaam.nl.
27-11 - Een beter voedselsysteem is mensenwerk, van onderaf
De voedseltransitie is door de hoogste instanties ingezet: de WHO en de FAO, de Green Deal van de EU, wetenschappelijk ondersteund door universiteiten en researchcentra zoals de WUR. De doelen zijn helder: minder dierlijke producten, minder voedselverspilling. Duurzamere teelt, productie en transport. Vooral meer plantaardige eiwitten. Respect voor mens en dier.
Het bericht Een beter voedselsysteem is mensenwerk, van onderaf verscheen eerst op Duurzaamnieuws.
26-11 - Cynisch akkoord op falende klimaattop in Bakoe
Klimaattop COP29 in Bakoe eindigde uiteindelijk - natuurlijk - in een akkoord. Dat houdt in dat arme landen veel te weinig geld krijgen voor de gevolgen van klimaatverandering die vooral door de rijke landen en de olieindustrie is veroorzaakt, die daar nog wel even mee door mogen gaan.
Het bericht Cynisch akkoord op falende klimaattop in Bakoe verscheen eerst op Duurzaamnieuws.
24-11 - Weer brandbrief ambtenaren: Trage klimaatmaatregelen schaden rechtsstaat en welzijn
Ambtenaren uit de publieke sector slaan opnieuw alarm in een brandbrief aan de landelijke politiek. Ze uiten hun diepe zorgen over de trage uitvoering van klimaat- en ecologisch beleid, die volgens hen niet alleen het maatschappelijk welzijn, maar ook de rechtsstaat in gevaar brengt.
Het bericht Weer brandbrief ambtenaren: Trage klimaatmaatregelen schaden rechtsstaat en welzijn verscheen eerst op Duurzaamnieuws.
21-11 - Nieuwe docu: regeneratieve landbouw als bondgenoot van de natuur
Natuur en landbouw zouden zelfs vijanden zijn. Deze documentaire laat zien hoe in de regeneratieve landbouw juist sprake is van synergie. Dat het leven op deze boerderijen juist onderdeel is van het systeem.
Het bericht Nieuwe docu: regeneratieve landbouw als bondgenoot van de natuur verscheen eerst op Duurzaamnieuws.
21-11 - Belastingparadijzen kosten de wereld bijna een half biljoen per jaar, Nederland in EU top 10
Volgens het jaarlijkse State of Tax Justice-rapport van het Tax Justice Network verliezen landen jaarlijks 492 miljard USD aan belastinginkomsten door belastingparadijzen. Nederland staat in de Europese top 10.
Het bericht Belastingparadijzen kosten de wereld bijna een half biljoen per jaar, Nederland in EU top 10 verscheen eerst op Duurzaamnieuws.
20-11